Blog


Terug
23 juli 2020 |
Bart

Wanneer kan een baby zitten?

Wanneer kan een baby zitten?

Hoe oud zijn de meeste kindjes als ze kunnen gaan zitten?

Wanneer mag mijn kindje in de kinderstoel/fietsstoeltje/autostoel?

Wanneer kan een baby zitten?

Als kinderfysiotherapeut merk ik dat hier veel vragen over zijn. Bij bijna alle baby’s die ik behandel komt deze vraag wel een keer naar voren. Ouders weten niet precies wanneer een kindje kan gaan zitten maar weten wel vaak dat het niet altijd goed is en vragen dus (terecht) aan mij hoe het precies zit.

Zittend door het leven

Het eerste wat ik vraag aan een ouder die mij dit vragen is: “Waarom wil je dat je kindje gaat zitten?” De antwoorden zijn divers;

  • Het is wel handig bij het eten geven
  • Ik wil eigenlijk met hem gaan fietsen
  • Hij vindt het zo leuk om te zitten
  • Dan kan hij er lekker bij zitten

Zitten is een onderdeel van ons dagelijks leven, we zijn het zo gewoon om te zitten dat wij als volwassenen vaak meer dan 10 uur per dag zitten. We gaan van onze stoel naar de auto om daar op kantoor te gaan zitten en weer terug totdat we thuis voor de TV bedenken dat we naar bed gaan.

Het is dan misschien ook wel gewoon logisch dat een kindje moet leren zitten toch?

Maar eigenlijk zijn wij als mensen helemaal niet gemaakt om veel te zitten. Ons lichaam is gemaakt om te staan, te lopen, te hurken of te liggen. Van zitten krijgen we juist klachten van de rug of nek. Helaas ontkom je er niet aan in onze samenleving. Kinderen moeten al van kleins af aan in de maxi cosi of in de wandelwagen. Ze zitten in het wipstoeltje te eten en ze zitten op schoot. Toch is het ook voor baby’s geen natuurlijke houding.

Waarom niet dan?

De rug van een kindje ontwikkelt in het eerste jaar van rond naar recht. Deze verandering gebeurd door de maanden van het eerste jaar. Ze passen bij de ontwikkeling van de vaardigheden die je kindje op dat moment leert. Bij een ronde rug is het gewoon niet mogelijk om goed te zitten.

Een ander (erg groot) nadeel van te vroeg zitten is dat kinderen eigenlijk niet meer op de buik willen liggen/oefenen. Hierdoor missen ze een groot deel van de motorische ontwikkeling. Tijgeren en kruipen wordt vaak volledig overgeslagen en kindjes zullen vaak later lopen of op de billen gaan schuiven. Dit vertraagt de motorische ontwikkeling en zorgt voor frustratie bij je kindje.

“Als je kindje met 6 maanden nog niet kan zitten heb je het goed gedaan.”
Ik zeg dit vaak tegen ouders. Als je kindje met 6 maanden namelijk nog niet kan zitten dan heeft hij dit nog niet veel geoefend. Hij heeft dan hoogst waarschijnlijk veel geoefend met het liggen op de buik en hij zal zeer waarschijnlijk leren tijgeren en of kruipen.

Wanneer mag een baby dan wel zitten?

In de meest ideale situatie zou ik zeggen dat als kinderen zelf kunnen gaan zitten ze klaar zijn om te zitten. Dit is vaak veel later dan we in de praktijk zien. Dit komt omdat kinderen vaak al heel veel hebben mogen oefenen. Als een kindje een tijdje kan kruipen of tijgeren kunnen ze vaak ook zelf gaan zitten. Je weet dan zeker dat de rug sterk genoeg is om te kunnen zitten en ze kunnen vaak vanuit deze zitpositie weer verder met kruipen. Kinderen die te vroeg zitten kunnen niet vanuit deze positie verder. Ze vallen vaak de verkeerde kant op en belanden zo vaak (pijnlijk) op het achterhoofd.

Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.

Mijn advies:

“Oefen het zitten niet, we kunnen/moeten nog lang genoeg zitten de rest van ons leven.”

Wil je meer weten over de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen? Vraag het aan Bart, onze kinderfysiotherapeut.

Categorieën

Zoeken

Locatie

Sport Medisch Centrum

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-19 63 17 70 (na 17.00)

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-19 63 17 70 (na 17.00)

Locatie

De Meet

Het Zuiderkruis 23A
5215 MV ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (secretariaat)
06-19 63 17 70 (na 17.00)