Blog


Terug
5 juli 2021 |
Bart

World Cup Osijek

Thim is meegegaan met de herenturners naar Osijek in Kroatië voor de World Challenge Cup.

 

 12

In het verre oosten van Kroatië ligt een stad waar sporen van oorlog uit de jaren 90 zich mengen met moderne invloeden. Osijek is het decor voor de jaarlijks terugkerende Dobro World Challenge Cup. Een turnwedstrijd op het hoogste mondiale niveau waar gymnasten hun geperfectioneerde oefeningen tentoonstellen. Voor sommigen is het een moment om zichzelf te testen en ervaring op te doen, voor anderen is het een mooie voorbereiding op de aankomende Olympische Spelen.

Vanuit Nederland is een delegatie van 5 herenturners afgereisd naar de Slavische streek, onze sportfysiotherapeut en manueeltherapeut Thim van Schijndel is namens TeamNL Zuid onderdeel van dit team en verzorgd de sportmedische begeleiding tijdens dit evenement. In deze blog verteld hij hoe het is om als fysiotherapeut te werken bij turnwedstrijden op het hoogste niveau.
 
  strech
 
De voorbereidingen voor een reis in deze tijden zijn nou eenmaal wat anders dan gebruikelijk; PCR test af laten nemen, zorgen voor voldoende ontsmettingsmaatregelen, flink wat mondkapjes inslaan en een boekwerk aan formulieren meenemen om te kunnen reizen zonder dat je wordt tegengehouden.

 

Na een korte vlucht van ongeveer 1,5 uur en een wat langere busrit van 3,5 uur, komen we aan in Osijek. Een warme maaltijd wacht in het hotel en na een goede nachtrust maken we ons op voor de podiumtraining. Het sportcomplex steekt als een futuristisch bouwwerk tussen de ietwat vervallen infrastructuur uit en biedt een ruim opgezet turnpodium zoals dat bij dergelijke wedstrijden wordt verwacht. Even settelen, aftasten en voelen is het thema van de ochtend training. De toestellen voelen op iedere wedstrijd wellicht net weer een beetje anders, dus het is fijn om zo veel mogelijk kennis te maken met het toestel waarop je tijdens de kwalificatie de sterren
van de hemel moet (proberen te) turnen.

 

De melange van verschillende nationaliteiten laat blijken dat het gelukkig de goede kanten op gaat in verschillende delen van de wereld en dat we hopelijk langzaamaan ons oude leven weer terug kunnen krijgen.

 

In de turnsport is het zo dat wedstrijden, in het bijzonder World Cups, momenten zijn waar sporters een langere tijd naartoe werken. Er zijn in een jaar zo’n 10 World Cups waar turners en turnsters uit de hele wereld aan mee kunnen doen. Een heel verschil met bijvoorbeeld teamsporten, die ieder weekend een wedstrijd hebben, of meerdere keren per week. De sporters trainen soms wel 2x per dag aan het perfectioneren van elk detail van hun oefeningen, zodat ze op dit soort momenten kunnen presteren en ontladen. Het is dus van enorm belang dat ze zich fysiek in orde voelen en dat alle onzekerheden, die te maken kunnen hebben met blessures, weg kunnen worden genomen. Als fysio hou je je dus bezig met behandelen en het fit houden van de sporter, schakelen met de coaches, informeren over de juiste keuzes bij moeilijke situaties door blessures en meteen ingrijpen als er iets mis gaat. Het is dat een magische spons met water zo’n rommel geeft in de turnhal, anders had die wellicht ook wel in mijn fysio tas gezeten. Gelukkig beschikken we over voldoende andere lapmiddeltjes en materialen.

 

Door de organisatie zijn enkele behandeltafels beschikbaar gesteld, zodat we de sporters op een zo goed mogelijke manier kunnen helpen. Het komt echter ook vaak voor dat we als fysio gewoon op de vloer werken, dat is wel het voordeel van een turnhal met allerlei zachte matten!

 

Bij sommige wedstrijden is er beschikking over een krachtruimte, waar sporters een fysieke prikkel op het juiste moment kunnen inzetten om te profiteren van een wat toegenomen spierspanning voor de wedstrijd. De echte krachtopbouw zit er op zo’n moment natuurlijk niet in, die hebben ze in hun trainingscyclus op een eerder moment gehad, meestal is dat een opbouwende periode van zo’n 6 weken. Het is echter een fijne bijkomstigheid als de faciliteiten er zijn en ze gevarieerd kunnen belasten.

 

De Kwalificaties 

De sfeer binnen de groep is goed, genoeg grapjes en van zenuwen is nog weinig te bekennen. Voor enkele jongens is het de eerste keer dat ze aan een World Cup meedoen. De trainingen voor de kwalificatie gaan goed en het vertrouwen groeit. Naarmate de wedstrijdhal meer zijn uiteindelijke vorm aan begint te nemen, wordt het wel wat stiller in de groep. De focus ligt op de eigen prestatie, maar het is lastig om niet ook naar andere grote namen te kijken die zich al eerder bewezen hebben.

 

paard

 

Als fysiotherapeut ga ik mee de wedstrijdvloer op, om in te grijpen bij valpartijen of om snel nog even wat los te maken indien de sporters dat zouden willen. Daarnaast ben je ook de teamplayer die aanmoedigt en voor de nodige small talk zorgt voor degene die dat wel kunnen waarderen voordat ze moeten pieken. Als het goed is, zijn alle oefeningen en choreografieën geperfectioneerd en zou het tijdens de wedstrijd goed moeten gaan. Het is echter ook een piekmoment waarbij de sporters moeten leveren, moeten ‘hitten’ en hun landing moeten ‘sticken’, om in turnjargon te spreken. Grenzen worden verlegd en risico’s worden genomen, daarmee wordt ook de kans op blessures of vallen vergroot. Gelukkig zijn dit geoefende sporters die een redelijke ‘kreukelzone’ hebben opgebouwd om eventuele missers te incasseren. Bijna iedere turner neemt deel aan 2 toestellen. Sommigen vinden het fijn om tussendoor nog even behandeld te worden, terwijl anderen juist in hun wedstrijd flow willen blijven en eventuele veranderlijke factoren willen vermijden.

 

Het is voor de meeste turners de eerste of tweede wedstrijd na meer dan een jaar niet het officiële tenue aan te hebben gehad. Dat brengt weer nieuwe spanningen met zich mee en een ‘hoe voelt het ook alweer’ situatie. De kwalificaties verliepen naar tevredenheid, hier en daar wat foutjes en af en toe een keer een val. De prestaties tijdens de kwalificaties zijn helaas niet hoog genoeg geweest om finale plekken te bemachtigen, maar de moeilijkheidsgraad van de Nederlandse turners zijn veelbelovend voor een later moment. Binnen het team heerst het gevoel dat het prettig en goed was om weer op de wedstrijdvloer te staan, het geeft een motiverende impuls om te werken aan verbetering.

 

Als begeleidend fysiotherapeut ben je erbij vóór de voorbereiding, tijdens de piekmomenten en nadat iedereen de wedstrijdvloer heeft verlaten. Ook de nazorg moet dus goed worden ingevuld en dat houdt in dat er indien nodig een korte evaluatie wordt gedaan over hoe het ging met bijvoorbeeld kleine blessures, die we natuurlijk ook meteen behandelen.

 

De kwalificaties zitten erop, maar progressie staat niet stil. Daarom gaan de turners die klaar zijn, de volgende dag gewoon naar de sporthal om te trainen. Het is namelijk erg nuttig om samen in één hal te trainen met andere landen en ervaringen uit te wisselen.

 

Na enkele goede trainingen keren we weer terug naar Nederland, we kunnen terugkijken op een week vol leermomenten en ervaringen. Het is goed dat het team, wat in de steigers staat voor de Olympische cyclus van 2024, in een andere setting heeft kunnen trainen en het wedstrijdgevoel weer wat meer in de vingers heeft gekregen. Er zijn gelukkig ook geen blessures ontstaan, waardoor het door mij als fysio ook als een positieve week wordt ervaren.

 

teram NLbadge


 

 

Categorieën

Zoeken

Locatie

Sport Medisch Centrum

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-19 63 17 70 (FysioFoon SMC)

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-23 56 61 39 (FysioFoon Sportiom)