Blog


Terug
8 maart 2022 |
Bart

Waarom is op de buik liggen nou zo belangrijk voor baby's?

Waarom vertellen dokters en therapeuten toch steeds weer over dat op de buik liggen?

Wat als je kindje er niet van houdt om op de buik te liggen?

Waarom dan die Tummy-time?

Waarom vertellen dokters en therapeuten toch steeds weer over dat op de buik liggen?

Wat als je kindje er niet van houdt om op de buik te liggen?

Waarom dan die Tummy-time?

 

Wat is er nou zo belangrijk aan het op de buik liggen?

Je kunt er als jonge ouders eigenlijk niet omheen. Als je bij het consultatiebureau komt, bij de dokter of bij een therapeut zal het je bijna altijd gevraagd worden: "Oefen je het liggen op de buik?" Moet je wel doen hoor!

Maar waarom dan?!


Is het een trend? Geschiedenis?

Eind jaren '80 is het advies gekomen om baby’s op de rug te laten slapen. Voor die tijd mochten kinderen ook op de buik slapen. Dit advies is ingevoerd vanwege de wiegendood, sinds die tijd is het aantal gevallen wiegendood drastisch gedaald. Het advies lijkt dus goed te werken. Maar heeft dit "rugslapen" dan ook effect op de motorische ontwikkeling van het kindje?

Uit onderzoek is gebleken dat met de komst van het op de rug slapen er een enorme toename is geweest van plagiocephaly (een afgeplat hoofdje) en motorische achterstanden. Dit wordt deels toegewezen aan het te lang en te veel op de rug liggen.

Nu is het natuurlijk zo dat het huidige drukke leven veel van ons jonge ouders vraagt. Een kindje moet daarin mee, hij is vaak onderweg in de auto, moet eventjes alleen in de box liggen omdat we nog even wat mail moeten beantwoorden of hij ligt in de kinderwagen onderweg naar de supermarkt. Al deze tijd ligt je kindje op zijn rug, daarnaast ligt hij dus ook de hele nacht en alle dutjes op zijn rug. Al met al liggen kinderen al snel 20-23 uur per dag op de rug.

Denk er maar eens over na… Hoe lang (hoe veel minuten?) ligt je kindje nu echt op zijn buik? Of in ieder geval niet op zijn rug?

 

Waarom is het dan zo belangrijk?

Als je kijkt naar de motorische ontwikkeling van een kindje zou je dit kunnen verdelen in 4 categorieën, namelijk ruglig, buiklig, zitten en staan. We gaan even kort kijken naar de chronologische volgorde van vaardigheden of “mijlpalen” bij deze categorieën.

Ruglig,
Het begint met het ontdekken van de handjes en de voetjes, dan omrollen naar zijlig en buiklig.

Buiklig,
Het hoofdje optillen, steunen op de onderarmen, steunen op de handen, rondjes draaien op de plek (pivoteren), rollen naar ruglig, tijgeren, kruipen, gaan zitten, gaan staan.

Zitten,
Zitten met steun, zitten zonder steun, van zit naar buiklig of kruipen.

Staan,
Blijven staan bij neerzetten, langs de tafel lopen, los staan, lopen met steun, los lopen, hurken zonder steun.

Als je dan goed kijkt naar wat je kindje allemaal leert in de verschillende posities zie je dat de "ruglig-positie" relatief makkelijk is en vooral snel klaar is. De meeste baby’s kunnen rond de 4-5 maanden rollen naar de buik en dan is er niks meer te doen in deze "saaie" ruglig-positie.

Zitten heeft eigenlijk geen meerwaarde om te oefenen, dit hebben we al een keer besproken in “Wanneer kan een baby zitten”.

Staan komt echt pas op latere leeftijd, richting 8-9 maanden.

Als je kijkt bij de "buiklig-positie" zie je ook dat er veel vaardigheden zijn om te leren. Daarnaast zijn dit ook de mijlpalen die zorgen dat je kindje zichzelf kan gaan voortbewegen. Vanuit buiklig ontstaat de vrijheid om de wereld te ontdekken. Als een kindje maar op zijn rug blijft liggen zal hij nooit leren kruipen.
Daarnaast gaat de cognitieve ontwikkeling wel gewoon door. Hij wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en zal rond de 8 maanden toch echt de wereld om zich heen willen ontdekken. Er ontstaat dan een verschil in zijn motorische (on)mogelijkheden en zijn wil om te gaan ontdekken. Dit leidt vrijwel altijd tot frustratie bij je kindje en daarna dus ook bij de ouders.

Het oefenen van het op de buik liggen helpt ook bij het voorkomen en het verhelpen van een voorkeurshouding.

 

Hoe kun je helpen?

Nu heb je het advies om op de rug te slapen ter harte genomen. Daarnaast moet je kindje mee in de dagelijkse activiteiten, hoe kom je dan aan voldoende tijd om te oefenen?!

Een aantal tips en tricks om toch aan de nodige oefening te komen:

1.    Leg een speelkleed op de grond, op deze manier zal je sneller je kindje neerleggen op de grond. Als je dan zorgt voor oefenmateriaal waardoor je kindje makkelijker op zijn buik kan liggen zal je merken dat je het sneller gaat doen. Ga er gerust bij liggen en maak het leuk!

2.    Oefen elke keer als je kindje op de commode ligt. Draai hem op de buik en maak oogcontact met hem, door het leuk te houden houdt hij het langer vol.

3.    Door je kindje bij het dragen met zijn buik op jouw arm te leggen oefen je ook een stukje van het buikliggen.

4.    Leg je kindje op zijn buik op jouw buik, dit is voor je kindje vaak erg prettig en leuk.

5.    Als je op pad gaat gebruik een draagdoek of draagzak, maar let wel op dat je een ergonomische gebruikt.

 

Met deze tips moet het jullie ook lukken om voldoende “tummy-time” te halen!
Heb je nog andere tips die bij jullie gewerkt hebben?

Als je vragen hebt over dit onderwerp of over de motorische ontwikkeling stel ze gerust via de mail of reageer via facebook!

Categorieën

Zoeken

Locatie

De Plek

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

Locatie

De Meet

Het Zuiderkruis 23A
5215 MV ‘s-Hertogenbosch

Locatie

Basic Fit Rosmalen

Groote Vlietlaan 15
5245 PA Rosmalen

073-553 35 53 (secretariaat) • 06-19 63 17 70 (na 17.00)