Blog


Terug
17 februari 2023 |
Bart

Kniepijn bij basketbal

Knieblessures komen veel voor in veldsporten. Rik is nauw betrokken bij de Heroes basketballers uit Den Bosch, hij vertelt je hoe hij hier over denkt.  

Als basketballer kun je er helaas vaak mee te maken krijgen; kniepijn. Door een sprong, snelle verandering van richting, fysiek contact of overbelasting gaat het wel eens mis. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het krijgen van kniepijn tijdens basketballen. We onderscheiden twee soorten oorzaken van knieklachten: acuut en overbelasting.

Acute knieklachten

Bij een acute knieklacht gaat het altijd om een knietrauma. Dat wil zeggen dat de knie vaak met veel kracht en snelheid een verkeerde beweging maakt. Vaak gaat dit gepaard met een harde gil die door heel de sporthal te horen en voelen is. Verschillende knietrauma’s zorgen voor pijn op verschillende plaatsen in de knie. Veel voorkomende knieklachten bij basketballers worden veroorzaakt door rotatietrauma’s. In deze gevallen is vaak de meniscus aangedaan. Wanneer de knie op een verkeerde manier naar binnen draait kan dit zorgen voor een gescheurde voorste kruisband. Structuren zoals kraakbeen en collateralen banden kunnen ook geblesseerd raken bij knietrauma’s. Als je echt pech hebt is er sprake van een Unhappy Triad. We spreken dan van als zowel de voorstekruisband, meniscus en mediale collaterale band is aangedaan. 

Heb je als basketballer knieklachten veroorzaakt door een trauma? Neem dan genoeg rust en ga voor een diagnose en behandelplan langs bij jouw huisarts of sportfysiotherapeut. 

Overbelasting van de knie


Kniepijn bij basketballers wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Overbelasting ontstaat op het moment dan de manier van trainen of het spelen van wedstrijden verandert. Dat kan zijn als er bijvoorbeeld meer of intensiever getraind wordt of juist wanneer en minder rust is tussen de inspanningsmomenten. De omgeving kan ook effect op hebben op de manier waarop een knie wordt belast. Denk aan een verandering van de ondergrond waarop gebasketbald wordt. Daarnaast kan het soort schoenen een directe oorzaak zijn van ontstaan van kniepijn. Als laatst speelt ook het lichaam een belangrijke rol. Iemand in de groei zal eerder kniepijn door overbelasting ervaren dan iemand die uitgegroeid is. 

Knieblessures door overbelasting zijn minder pijnlijk dan acuut letsel en zullen jou als basketballer ook minder beperken. Meestal kan er nog wel worden getraind en wedstrijden worden gespeeld maar wel met kniepijn. Ook zijn basketballers met een overbelastte knie minder explosief en hebben een langere warming-up nodig om op gang te komen. Het gevolg van doorsporten met een overbelastte knie is vaak wel een toename in pijn de dag na de inspanning.

Bij basketbal zien we twee soorten overbelasting die veruit het meest voorkomen. Dit zijn de patellapees tendinopathie en het patellafemorale pijnsyndroom. De patellapees tendinopathie is een blessure aan de quadricepspees. Deze pees zorgt ervoor dat jij je knie kan strekken. Een aanraking net onder of juist bovenop de knieschijf doet hierbij pijn. Typisch voor deze blessure is dat je na een lange warming-up vaak redelijk pijnvrij kan belasten. Maar de dag na de inspanning doet de knie weer meer pijn. 

Het patellafemoraal pijnsyndroom uit zich rondom de knieschijf. Hierbij gaat het om een irritatie van de knieschijf en de structuren daar omheen. Vaak is de precieze plek van de pijn moeilijk aan te wijzen. Het genezen van dit pijnsyndroom duurt vaak lang. Maar, met de juiste behandeling, is de kans op volledig herstel vrij groot.

Wat doen we ermee? 


Het advies bij de overbelasting blessures is om een afspraak te make met een sportfysiotherapeut. De behandeling van een overbelastte knie bij basketballers bestaat bij Fysiom meestal uit oefentherapie en load management. Oefentherapie is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van de knie en het gebied daar omheen, vooral door middel van krachtoefeningen. Load management draait om het vinden van de juiste balans tussen rust nemen en trainen. Soms zien sporters er tegenop om van fysiotherapeut te horen dat ze volledige rust moeten houden. Bij kniepijn door overbelasting hoeft dat meestal niet. Daarnaast denken de sportfysiotherapeuten bij Fysiom altijd mee met jou als sporten naar een oplossing die voor jou én jouw lichaam werkt.

Voor vragen over knieblessures kun je contact opnemen met Rik , een van onze sportfysiotherapeuten die veel werkt met professionele basketballers. Meteen een afspraak inplannen? Dat kan via:

073-5533553 of de mail 

Categorieën

Zoeken

Locatie

De Plek

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

Locatie

De Meet

Het Zuiderkruis 23A
5215 MV ‘s-Hertogenbosch

Locatie

Basic Fit Rosmalen

Groote Vlietlaan 15
5245 PA Rosmalen

073-553 35 53 (secretariaat) • 06-19 63 17 70 (na 17.00)