Orofaciale Fysiotherapie

Deskundigheid

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. We hebben maar liefst 4 master specialisaties. Daarnaast zijn we lid van Knienetwerk Brabant, FC Kruisband en Schoudernetwerk Zuid Oost Nederland.

Samenwerking

Door Jarenlange ervaring in de (top)sport hebben we een uitgebreid netwerk van specialisten en verenigingen opgebouwd. Hierdoor kunnen we altijd de juist zorg bieden.

Patiëntgericht

De patiënt staat bij ons centraal. Dit vinden wij als team belangrijk maar we merken ook dat het de kwaliteit van de behandeling ten goede komt. De patiënt merkt dit ook en beoordeelt ons met een rapportcijfer 8.9! (Qualiview)

Orofaciale Fysiotherapie

hoofd/hals- of kaakfysiotherapeut

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de hoofd/hals- of kaakfysiotherapeut. De therapeut helpt met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek.

Er is veelal een samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.
Wij hebben goede contacten met specialisten in de omgeving van Den Bosch, Rosmalen en een directe lijn met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De behandeling van kaakklachten

Middels een vraaggesprek brengen we eerst goed in kaart wat voor klachten er spelen. Vervolgens zullen we een aantal metingen doen waarbij we kijken naar hoe de kaak beweegt,  waar eventuele beperkingen zitten en waar de herkenbare klachten zitten. We stellen vervolgens samen, in overleg een behandelplan op, waarbij bijvoorbeeld ontspanning van de kauwspieren een belangrijk aspect kan zijn, of juist het mobiliseren van de kaakbewegingen. Ook zullen verschillende oefeningen worden uitgelegd die u thuis kunt doen, op deze manier werken we samen aan het herstel van de klachten.

Soms vragen we de tandarts of kaakchirurg om de behandeling te ondersteunen door het aanmeten van een splint/opbeetplaat. Dit is een beugel voor ‘s nachts en eventueel delen van de dag. Het dragen helpt tegen het klemmen of tandenknarsen.

Met welke klachten ga je naar een orofaciaal fysiotherapeut?

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
  • Aangezichtsverlamming
  • Duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten / druk op de ogen
  • Slikproblemen
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning.

Sanne van Engelen is bij ons de praktijk de orofaciaal fysiotherapeut.