Orofaciaal

Wat is het?

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel hoofd/hals- of kaakfysiotherapeut genoemd. De therapeut helpt met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van de spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel.

 Vaak is er een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist. Deze samenwerking zorgt er voor dat we sneller en beter resultaat hebben.

Wanneer Orofaciaal?

Je komt bij de orofaciaal fysiotherapeut als er problemen zijn in het bewegen van het hoofd, de hals of de kaak. Vaak wordt je verwezen door je tandarts of door de specialist uit het ziekenhuis. Als orofaciaal therapeut ben je uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en problemen van de nek. 

Vaak geziene problemen door onze orofaciaal therapeut;

  • Hoofdpijn
  • Tandenknarsen of klemmen
  • Pijn bij kauwen of gapen
  • slikproblemen
  • Duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten
  • Spanningsklachten in het hoofd of halsgebied
fysiom Orofaciaal

Werkwijze Orofaciaal

Tijdens de intake brengen we in kaart wat voor klachten er spelen. Vervolgens zullen we een aantal metingen doen waarbij we kijken naar hoe de kaak beweegt,  waar beperkingen zitten en waar de herkenbare klachten zitten. Samen stellen we dan een behandelplan op. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit; Leren ontspannen van de kauwspieren, of juist het mobiliseren van de kaakbewegingen. Vaak zul je thuis met verschillende oefeningen gaan werken om aan het herstel van de klachten te werken. Als het nodig is vragen we de tandarts of kaakchirurg om de behandeling te ondersteunen door het aanmeten van een splint/opbeetplaat.

Voor een afspraak kun je terecht bij Sanne van Engelen.

Locatie

Sport Medisch Centrum

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-19 63 17 70 (FysioFoon SMC)

Het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het sportcentrum in Den Bosch en omgeving, het huist verschillende specialisten op het gebied van (sport)orthopedie, sportgeneeskunde, osteopathie en (sport)fysiotherapie. Door de nauwe samenwerking binnen een multidisciplinair team van specialisten, zorgt het SMC JBZ voor complete zorg binnen het sportsegment. Onze praktijkruimte is gevestigd binnen de sportcomplex “De Plek”, op de eerste etage.

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-23 56 61 39 (FysioFoon Sportiom)

Het Sportiom in Den Bosch heeft een breed sportaanbod en beschikt over veel sportfaciliteiten waaronder een compleet uitgeruste fitnesszaal, een gymzaal en een zwembad. Onze praktijkruimte in het Sportiom is gevestigd bij de Fitnessclub. U kunt zich melden aan de balie van het fitnesscentrum.