Psychosomatiek

Bij Fysiom

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op alle lichamelijke klachten (somatiek) die verband kunnen hebben met de geest of de gedachten (psyche). De fysiotherapeut help u om inzicht te krijgen in de wisselwerking hier tussen. U leert hoe u met de geest het lichaam kunt beïnvloeden en andersom. Dit kan bijvoorbeeld door anders tegen klachten aan te kijken, er anders mee om te gaan, wat vaker rust of pauze te nemen of wat meer te gaan bewegen. Dit is allemaal afhankelijk van de situatie waar u zich in bevind.

Wouter Simon is onze psychosomatisch fysiotherapeut en zijn interesse voor de psychosomatiek gestart toen hij zelf als semi topsporter te maken kreeg met een flinke knieblessure. Tijdens de revalidatie merkte hij dat gedachten en gevoelens rond de knie een grote invloed hadden op de manier van herstel. Zo kan dit positief maar ook negatief beïnvloed worden. Ook in de praktijk komen we dit regelmatig tegen. Door deze ervaring is Wouter erg enthousiast om andere sporters, maar ook mensen met lichamelijke klachten die worden beïnvloed door de psychen te helpen. Dit wordt gedaan vanuit een visie gericht op zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en plezier in bewegen.

 

 

Wanneer Psychosomatische fysiotherapie?

Vaak worden de klachten ook wel "onbegrepen klachten" genoemd. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Angst (voor bewegen)

  • Chronische pijn

  • Chronische vermoeidheid

  • Depressie (neerslachtige gevoelens)

  • Stress klachten / (over)spanning

  • Paniekstoornissen of hyperventilatie

  • Werk gerelateerde klachten
fysiom Psychosomatiek

Werkwijze Psychosomatiek

Het lichaam wordt gebruikt als uitgangspunt. Zo worden alle klachten in kaart gebracht en wordt bekeken hoe deze klachten u beïnvloeden. Hierna wordt bewust contact gemaakt met het lichaam om de samenhang tussen de lichamelijke klachten en de geestelijke of emotionele invloeden beter te kunnen begrijpen. Ook wanneer er een duidelijk aantoonbare lichamelijke oorzaak is gevonden door bijvoorbeeld een arts, kan de fysiotherapeut hierbij duidelijkheid scheppen en mogelijk hulp bieden.

Voor een afspraak kunt u terecht bij Wouter Simon.

Locatie

Sport Medisch Centrum

Hoofdlocatie SMC JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-19 63 17 70 (na 17.00)

Locatie

Sportiom

Victorialaan 10
5213 JE ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (receptie SMC)
06-19 63 17 70 (na 17.00)

Locatie

De Meet

Het Zuiderkruis 23A
5215 MV ‘s-Hertogenbosch

073-553 35 53 (secretariaat)
06-19 63 17 70 (na 17.00)